Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre valeler artık halka açık alanlarda yer ayıramayacak, sigorta zorunlu olacak.

‘İşletmeler ve İşyerlerinin Araç Park Hizmetlerinin (Vale) Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayınlandı. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yürürlükte olacak olan düzenleme ile vale sisteminde değişikliğe gidildi. Yönetmeliğe göre, umuma açık istirahat, sıhhi işyerleri ve eğlence yerleri kendi işletmeleri ya da vale hizmeti satın aldıkları işletmeleri ile sözleşme imzalayarak bu hizmeti sunabilecek. Müşterilere sunulan bu hizmet, işyerinin ruhsatına tali faaliyet olarak geçecek, vale hizmetini kayıtlara geçirmeyen işyerleri ise bu hizmeti sunamayacak. Hizmetin sunulma şartları ise en fazla 3 km yarıçap içerisinde olması, vale hizmet bedelinin mevzuat çerçevesinde ilgili odanın belirlediği fiyat tarifesini aşmaması, işyerinin bu hizmeti kendi mülkiyeti içerisinde veya kiraladığı otopark alanında yer gösterme şeklinde olması, müşteriyi vale hizmeti almaya zorlamamak ve hizmetin verildiği alanda levhanın herkes tarafından görülebilecek şekilde asılı olması gerekiyor.

SİGORTA ŞARTI GELDİ
Yönetmelik ile beraber bu hizmete sigorta güncellemesi geldi. Artık işletmeler ‘Vale/Garaj Sigorta Poliçesi’ ve ‘Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi’ yaptırmak zorunda olacak. Bu hizmeti sunan işyerleri ve işletmeler, müşteriye araç teslimini fiş ile yapacak, verilen hizmet süresi içerisinde meydana gelen araç hasarı, trafik cezası ve araç çekme bedeli gibi ücretleri karşılayacak.